Śladami tradycyjnego wypasu owiec. Zrównoważone rolnictwo w polskiej części Karpat. Przewodnik
Autorzy:
Barbara Dąbek (Centrum UNEP/GRID-Warszawa), Barbara Jabłońska (Centrum UNEP/GRID-Warszawa), Emilia Jurkiewicz (Centrum UNEP/GRID-Warszawa), Monika Szewczyk (Centrum UNEP/GRID-Warszawa), Józef Michałek, Krzysztof Król-Łęgowski
Wydanie:
Warszawa, 2016
Słowa kluczowe
Karpaty, Pasterstwo, Bacówka, Oscypek, Przewodnik
Streszczenie:
Przewodnik ''Śladami tradycyjnego wypasu owiec w Karpatach'' zawiera opisy i mapy tych miejsc, w których została zachowana tradycyjna gospodarka pasterska. Zamieszone są informacje o halach i polanach, na których wypasane są owce, bacówkach, a także o wyjątkowych pasterskich produktach. W publikacji znajdują się dwa dodatkowe oznakowania bacówek - bacówki będące pod opieką projektu ''Karpaty Łączą'' oraz bacówki zrzeszone w Stowarzyszeniu ''Szlak oscypkowy''.
Dodatkowe informacje
Publikacja bezpłatna
Tematyka publikacji może wspomagać wdrażanie Konwencji Karpackiej w zakresie:
- Ochrony i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej i krajobrazowej
- Zrównoważonego rolnictwa i leśnictwa
- Dziedzictwa kulturowego i wiedzy ludowej